Archive for PROJECTS

NL pavillion, St.Petersburg

TheCOLLECTIVEAMSTERDAM pavillion designed especially for the PROEstate fair, shows the recent work of this group. It serves as a open and welcoming place on the fair – inviting visitors as well as business aquaintances in a professional, but casual setting. TheCOLLECTIVE was happy to receive a lot of attention on the stand and the exhibited project. As a result, the stand was featured in the Russian media (press&TV) and received an award for the most creative stand at the International Real Estate investment Forum PROEstate; 2012.2012-Sep-StPete-237

Do It Yourself / Cделaй Cам

As part of TheCOLLECTIVEAMSTERDAM‘s appearance at the real estate fair PROEstate 2012 the project ‘DIY’ has been presented and exhibited in St.Petersburg – Russia. As a response to the current practice in urban development Boba Stanic, Klaas Kresse and Marta Bastos worked on a study for an alternative Development Strategy in the Russian context. The project shows a conceptual design of a sustainable, flexible, mixed use environment for the city of St.Petersburg. Next to other architects, planners and real-estate professionals, Dutch Consul General Jennes de Mol and Vice Consul General Klaas Huisman showed up at our stand at PROEstate.

street view_again comments KK

A ‘DO IT YOURSELF’ SHOPPING CENTER IN ST.PETERSBURG REFLECTS THE DESIGN INTENTIONS OF theCOLLECTIVEAMSTERDM FOR THE GIVEN SITE, TAKING IN CONSIDERATION THE POTENTIAL OF THE SITE AND THE PROGRAMME IN VARIOUS CONFIGURATIONS.

We were looking for the best possible sollutions for the site and the given programme. In order to find the optimal sollution for the shopping center we allowed ourself the freedom to look for configurations that go further than the mere placement of the shopping programme onto the site. We believe that this public building can play a key role in the development not only of the site itself but also for the surrounding area, the city and its stakeholders.

cubelets

An architecture that combines the qualities of a well designed shopping center with additional public and private programme has a range of benefits for users , the city and investors. It will be attractive for a wider range of usergroups than initially intended, it will create a high quality public space for users and visitors that will remain attractive and competitive towards other shopping centers in the future. Therefore these proposals suggest a win win situation based on the synergy between different types of programme. Here we therefore explore the potential of these ingredients.

interior2

0 levelS

Read more

Private House, Wageningen NL

7 view before

100312 veerweg 99

100312 veerweg 99

6 street view after

April – October, 2010.
Gross sq.m 172m2
Status: build. Budget: conf.

Showroom at the Paris Fashion Week 2010

In September 2010 we were asked to design a showroom, for the Antwerp based fashion designer Marko Galovic on the Paris fashion week s/s 2011 woman, at Belgium showroom “Les Belges” in Paris. The task was to decorate one room and we proposed an “anti-interior” aproach. The space was completely wrapped in silver foil. This foil had a golden back side and it was visible from the street.

1 copy243

paree 3a

October, 2010.
Gross sq.m 42,3
Perimeter 27200mm
Status: build. Budget: /

 

“HE Drina” HQ Building, Visegrad

visegrad _perspective from bridge 918 x 612

The Mehmed Paša Sokolovic bridge forms a structure of great cultural and historical importance for the republic of Bosnia & Herzegovina and specifically the city of Višegrad. The status of the bridge as a UNESCO world heritage as well as the Nobel-price winning book ‘The bridge over the river Drina’ playing on this bridge show the cultural/historical importance of the place.

visegrad _perspective from the street 918 x 612

The importance of the bridge as a connector between the north- and the south shore of the river Drina is lost after the construction of the new bridge down the river. The bridge lost its function as a connector and remains as a rudiment of a historical infrastructure. The areas on the north and the south end of the bridge decayed. The abandoned gymnasium on the southern side and the lack of development on the northern side of the Drina proof this. The consequence of this would be a decay of the bridge in the future. With this decay would come the loss of the historical and cultural heritage.

diagram

The strategy we propose will revitalize the bridge and its surroundings by incorporating it into a new culture and tourism network. The new design for the square and the HE na Drini office building will turn this area into an attractive place for the locals as well as the tourists.

studyvolumes
Our design proposes a building with a courtyard. By lifting up the front side of the volume the courtyard is opened towards the bridge, becoming an extension of the public square. The stone paving continues over the street into the courtyard leading visitors towards the entrance of the museum. The museum in the cantilever can be read as a modern reference to Mehmed Pasha Sokolovics’ construction. It is clearly visible from the bridge and invites the public with a welcoming and spectacular gesture into the courtyard. Also the entrance to the office building is situated towards the courtyard. The design consciously promotes mingling between local office workers and tourists in the courtyard and on the square.
visegrad _plaza 918 x 612
visegrad _sections 918 x 612
model1 model2
August, 2010.
Status: competition
In collaboration with space&mattersprikk and studio KU+

Kiosk, Novi Sad

123456AB 1

The design was introduced in December 2010. Conceptual guideline was creating a simple, monolithic structure which would stand aside of the long, massive wall of the quay. It’s system is based on prefab wooden wall elements coated with a layer of white Corian. It supports range of diverse functions, such as information stand and the souvenir shop.

123456AB 2

The frontal elevation is made of five rotating walls, each of them carries one glass container used to store and display items in this shop. When the kiosk is open, these walls are open for 90 degrees.

plan

situation

December, 2010.
Gross sq.m: 9,8
Status: proposal / unbuilt

The Happily Ever After Chair

chair 1b(CREDIT CRUNCH STYLE)

This chair is a fraction of the high-speed study held in my atelier in Amsterdam at the end of 2008. The aim of the workshop was to develop hybrids whose geometry and aesthetic values would mirror sentiment created by the economical crisis launched the same year. The HAPPILY EVER AFTER CHAIR integrates two second-hand (Swedish Windsor) chair skeletons with the single seating.
The seating board is made of WPC (wood-plastic composite) plate molded with simulated wood texture details. The recycling method allows us to use a variety of dimensions and materials. This chair is made of 100% recycled elements which makes it an extremely eco friendly object.

Reclaiming someone’s wrecked (but favorite) chairs; therefore converting it into a new object is something I would call a recycling of the past. It is a new piece but it confronts their user with recognizable shape and it makes us more aware, a participant in the process.

Components & Characteristics:
Re-used wooden frame; WPC (wood-plastic composite) plate dim.120x50x2;
Easy to assemble, maintain and clean.

Swedish_Windsor_Chairs

March, 2008.
Status: build prototype.

TEMPLE OF COLOURS

 

Competition entry ‘bouwen voor de geest – een tempeltje voor de stad’ Dordrecht, Netherlands.

panorama

context

De temple of colours staat tussen de bomen in de kloostertuin. De tempel is opgetild ten opzichte van het maaiveld en bestaat uit drie lagen van elk twaalf identieke translucente cellen, gegroupeerd rond een vide naar de hemel toe.

temple

Het gebouw is gebaseerd op het eeuwenoude principe van centraliteit. Sacrale bouwwerken van de verschillendste religies kennen de ideale plattegrond van ruimtes gegroepeerd rond een centrale, hoge en lege ruimte.

De bezoeker van de kloostertuin wordt verleid om zich via de wenteltrap te verheven boven het maaiveld, naar boven getrokken door de lichttrechter. Naar overbrugging van het eerste hoogteverschil is alleen nog de hemel boven de bezoeker te zien en verlangzaamt de weg. Op deze manier ontstaat een geleidelijke overgang van buiten naar binnen en kan de bezoeker zijn tempo fysiek en mentaal verlangzamen.

system

De verschillend kleurige cellen nodigen de bezoeker uit tot zijn eigen spirituele belevenis. Zij bieden de ruimte om individueel bij zijn relatie tot het hogere stil te staan. De bezoeker mag zijn eigen cel kiezen en hier een willekeurige tijd verblijven om na te denken, te bidden of te mediteren.

De cellen maken tegelijkertijd onderdeel uit van een groter geheel. De temple of colours is een klooster in de kloostertuin en symboliseert het universele karakter van spiritualiteit.

sections

De cellen zijn gematerialiseerd van translucent composiet in verschillende kleuren, geplaatst in een eenvoudig stalen rek met een centrale stalen spiltrap. De lichtschacht bestaat uit translucent pvc doek, onder en boven bevestigd aan de stalen ring van de basisconstructie.

model2

Door de translucente wanden van de cellen wordt het daglicht gefilterd tot een vervreemdend effect. S’nachts straalt de temple of colours als een lantaarn af op de kloostertuin.

October, 2007.
Gross sq.m ca. 500
Status: competition. Budget: /