TEMPLE OF COLOURS

 

Competition entry ‘bouwen voor de geest – een tempeltje voor de stad’ Dordrecht, Netherlands.

panorama

context

De temple of colours staat tussen de bomen in de kloostertuin. De tempel is opgetild ten opzichte van het maaiveld en bestaat uit drie lagen van elk twaalf identieke translucente cellen, gegroupeerd rond een vide naar de hemel toe.

temple

Het gebouw is gebaseerd op het eeuwenoude principe van centraliteit. Sacrale bouwwerken van de verschillendste religies kennen de ideale plattegrond van ruimtes gegroepeerd rond een centrale, hoge en lege ruimte.

De bezoeker van de kloostertuin wordt verleid om zich via de wenteltrap te verheven boven het maaiveld, naar boven getrokken door de lichttrechter. Naar overbrugging van het eerste hoogteverschil is alleen nog de hemel boven de bezoeker te zien en verlangzaamt de weg. Op deze manier ontstaat een geleidelijke overgang van buiten naar binnen en kan de bezoeker zijn tempo fysiek en mentaal verlangzamen.

system

De verschillend kleurige cellen nodigen de bezoeker uit tot zijn eigen spirituele belevenis. Zij bieden de ruimte om individueel bij zijn relatie tot het hogere stil te staan. De bezoeker mag zijn eigen cel kiezen en hier een willekeurige tijd verblijven om na te denken, te bidden of te mediteren.

De cellen maken tegelijkertijd onderdeel uit van een groter geheel. De temple of colours is een klooster in de kloostertuin en symboliseert het universele karakter van spiritualiteit.

sections

De cellen zijn gematerialiseerd van translucent composiet in verschillende kleuren, geplaatst in een eenvoudig stalen rek met een centrale stalen spiltrap. De lichtschacht bestaat uit translucent pvc doek, onder en boven bevestigd aan de stalen ring van de basisconstructie.

model2

Door de translucente wanden van de cellen wordt het daglicht gefilterd tot een vervreemdend effect. S’nachts straalt de temple of colours als een lantaarn af op de kloostertuin.

October, 2007.
Gross sq.m ca. 500
Status: competition. Budget: /

Comments are closed.